Nage-no-Kata

De vorm van het werpen. Uit elke groep nage-waza (te-waza, koshi-waza, ashi-waza, ma-sutemi-waza en yoko-sutemi-waza) zijn 3 representatieve worpen uitgekozen.

Katame-no-Kata

De vorm van het controleren. Uit elke groep katame-waza (osaekomi-waza, shime-waza en kansetsu-waza) zijn 5 modeltechnieken gekozen.

Jū-no-Kata

Dit is een expressieve, gymnastische vorm van aanvals- en verdedigingsmethoden in een reeks van langzame en gematigde acties in drie groepen, elk met vijf technieken.

Kime-no-Kata

In dit kata leert men technieken voor ernstige gevechten. Het bestaat uit technieken in geknielde positie (idori, 8 technieken) en in staande positie (tachiai, 12 technieken).

Kōdōkan Goshin-jutsu

Dit kata bestaat uit 12 ongewapende aanvallen en 9 gewapende aanvallen.

Koshiki-no-Kata

Grootmeester Kanō beoordeelde de kata van Kitō-ryū jūjutsu als zeer waardevol, omdat het de essentie van aanval en verdediging bevat. Het is grotendeels bewaard gebleven in het Koshiki-no-Kata, met 14 omote en 7 ura technieken.

Itsutsu-no-Kata

Het drukt de logica van aanval en verdediging in judo op een elegante manier uit en het wordt zo genoemd omdat het 5 technieken omvat. Het is een artistieke vorm die de kracht van de natuur uitdrukt.

Seiryoku-Zenyō-Kokumin-Taiiku

Het kata van aanval en verdediging combineert lichamelijke opvoeding en vechtsporten. Grootmeester Kanō stelde deze vorm samen op basis van het principe seiryoku zen’yō, het omvat zowel solo- als partneroefeningen.

Kodomo-no-Kata

Een kata speciaal ontwikkeld voor het leren van de basis van judo aan kinderen.