Je bekijkt nu Angry White Pyjamas

Angry White Pyjamas

  • Bericht reacties:0 Reacties

Na het met veel plezier lezen van The Pyjama Game (Mark Law), heb ik me ook gewaagd aan Angry White Pyjamas. In dit boek schrijft Robert Twigger over zijn leven in Japan en het volgen van de Senshūsei-cursus.

Dit is een intensief programma van elf zware maanden, waarin de deelnemers vijf dagen per week worden opgeleid tot instructeur Yōshinkan aikido. De deelnemers bestaan uit buitenlanders, Japanners en de oproerpolitie van Tokio. Het gaat in de cursus niet louter om de technieken, ook het kweken van ‘spirit’ is een belangrijk onderdeel. Volgens de instructeurs wordt dit bereikt mede door pijn en vernedering.

Het boek is vermakelijk door de mengeling van verhalen over het Japanse leven en het reilen en zeilen in de dojo tijdens de cursus. Verwacht geen uitgebreide analyses over de technieken van Yōshinkan aikido. Hoewel het een paar interessante beschouwingen bevat om dieper over na te denken, leest het meer als een interessant, grappig reisverslag.

In Angry White Pyjamas refereert Robert Twigger meerdere malen naar Yamaoka Tesshū, een inspiratiebron voor hem. Het boek sluit af met onderstaande citaat en geeft voldoende stof tot nadenken…

Do not think that
This is all that exists
There is much more to learn –
The sword is unfathomable.

The world is wide
Full of happenings.
Keep that in mind
And never believe
‘I’m the only one who knows.’

Yamaoka Tesshū
Yamaoka Tesshū wordt geciteerd in Angry White Pyjamas

Geef een reactie