Sushi Morikawa - eenvoud

Eenvoud is niet eenvoudig

Door mijn goede vrienden Rutger en Jort heb ik kennisgemaakt met Sushi Morikawa. Een klein restaurant aan de Baliestraat in Den Haag, gespecialiseerd in de sushi-stijl van Osaka.

Het eten bij Morikawa is geweldig. Er wordt niets verbloemd met grote hoeveelheden knoflook, wasabi en soja. Elke sushi heeft een unieke smaak. Heerlijk en subtiel. Ik sloot mijn ogen in stilte. Even helemaal opgaand in het moment. Het was een gelukzalige woensdagavond.

Echter… dit is geen food blog. Nee, laat mij een parallel trekken met de krijgskunsten. Desalniettemin wil ik iedereen aanraden bij Sushi Morikawa uiteten te gaan.

Japanse eenvoud

De kunst van sushi is met weinig ingrediënten een fijne smaak creëren. Het zoeken naar de juiste verhouding tussen vis, rijst, azijn en andere ingrediënten. Niet voor niets serveert een goede kok geen wasabi bij de sushi, omdat hij zelf de juiste hoeveelheid wasabi toevoegt.

Sushi Morikawa - eenvoud
Sashimi bij Morikawa. Het lijkt eenvoudig, maar de vis goed snijden vergt jaren training.

Ook in budo ligt voor mij de schoonheid in de eenvoud. De juiste balans tussen kuzushi, tsukuri, kake en andere ‘ingrediënten’. Niet te weinig en zeker niet te veel. Op zoek naar het juiste moment.

“Eenvoud is niet eenvoudig.” Het is inderdaad een uitdaging.

Het uitvoeren van eenvoudige, pure waza (techniek) is moeilijk. Het is lastig het principe seiryoku zen’yō volledig tot uiting te brengen. Een mindere waza kan gemakkelijk worden verbloemd met kracht of een uke die meewerkt voor een mooie ukemi-waza (valbreektechniek).

De paradox van eenvoud

De paradox is dat men hard moet werken voor het bereiken van eenvoud. Het bereiken van eenvoud vergt jaren training. Het is een zware weg. Eenvoud is niet oppervlakkig, maar vergt een enorme expertise en diepgang.

Pas als je na jaren hard werken eens een subtiele worp maakt, dan voelt het alsof je bijna niets deed. Het ging natuurlijk en was eenvoudig. Een hele bijzondere ervaring.

En toch is er niet altijd waardering voor eenvoud.

Soms ziet men liever de California Maki, met zijn vele ingrediënten en mooie kleurtjes. De toeters en bellen zijn duidelijk zichtbaar voor iedereen, net zoals bij een hoog ingesprongen yoko-wakare tijdens een demonstratie. Het publiek ziet spektakel.

Eenvoud Sushi Morikawa

Een kleine veegtechniek met een subtiele balansverstoring is voor de leek slecht zichtbaar. De expert waardeert echter de schoonheid in een eenvoudige waza of de subtiele smaak van de sushi bij Morikawa.

4 gedachten over “Eenvoud is niet eenvoudig”

  1. Heb het gedeeld op facebook. Volledig met je eens, Ik leerde en herkende pas op latere leeftijd de schoonheid vsn eenvoud. Ik benoem ook vaak de judo heel eenvoudig is en daarom zo moeilijk 🙂

Geef een reactie