Wie is de tegenstander in het kata?

 • Bericht reacties:4 reacties

Zaterdag 1 april werd ook dit jaar door Special Needs Judo Foundation de Open European Special Needs Championships georganiseerd. Vorige editie was ik kata judge en schreef ik over Merijn, Luna en de beleving en toewijding in het aangepaste judo.

Om een lang kort verhaal kort te houden: dit jaar heb ik wederom als nationaal kata judge gevochten tegen de tranen van ontroering. En ik was zeker niet de enige.

Ik zag Sanne en Dave het complete (!) nage-no-kata uitvoeren. Het is niet moeilijk voorstellen dat als ik als kata judge geen andere keuze had dan negen en tienen geven voor deze prachtige uitvoering. Ik probeerde professioneel stoïcijns te blijven kijken. Ik ben bang dat mijn enthousiasme niet verborgen is gebleven en eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg.

Vrijwel op hetzelfde moment voert Danny Hogetoorn zijn, met Tycho van der Werff, zelfontwikkelde kata uit. Danny heeft Multiple Sclerose (MS), waardoor het judoën steeds moeilijker wordt.

Het is zo’n filmmoment waarop iedereen voelt dat er iets bijzonders aan de hand is en de zaal steeds stiller wordt. Danny valt al tijdens de groetceremonie. Echter, opgeven is er niet bij. Hij raapt zichzelf op en gaat verder.

De zaal is nu muisstil en de ogen zijn gericht op Danny en Tycho. Er is een strijd gaande, maar welke? Man tegen man? Man tegen ziekte?

Het kata is afgelopen. Danny en Tycho groeten af. Het publiek klapt zeker vijf minuten voor deze bijzondere prestatie. Ook ik applaudisseer vol waardering. Blij dat ik deel uit mocht maken van dit mooie moment en deze fantastische dag.

Later kwam de reflectie. Wat maakt de kata op deze dag zo bijzonder? Wat maakt dit zo’n bijzonder evenement?

In mijn vorige blog over het aangepast judo had ik het al over de beleving en toewijding van deze judoka. De onderlinge vriendschap. Het helpen van elkaar. Jita kyoei, wederzijdse voorspoed voor zichzelf en anderen.

Echter, er viel mij deze keer nog meer op.

In het judo heb je Shin Gi Tai. Shin is de geest, hart en spirit. Gi is de techniek, kennis en ervaring. Tai is het lichaam.

In kata kunnen we ons soms verliezen in gi en tai. We kijken alleen naar de vorm of zijn slechts bezig met alle details van de technieken (zie Het gevaar van katawedstrijden). Kloppen de afstanden, staat de linkerteen goed en heeft uke zijn benen bij elkaar als hij valt? Allemaal belangrijk, maar er is meer.

Judo leert ons zoeken naar de best mogelijke manier van handelen, ongeacht de individuele omstandigheden.

Jigorō Kanō

Minimaal even belangrijk voor een evenwichtige bestudering van het kata is shin. Het ontwikkelen van de geest, hart en spirit.

The true value of budo

Dan denk ik aan het tonen van moed om met een aangepast kata jezelf kwetsbaar opstellen voor een publiek. Doorzettingsvermogen om als je valt jezelf op te rapen. Elke moment kunnen accepteren dat het lichaam of geest je in de steek laat en zoeken naar de mogelijkheden. Een enorme geestelijke veerkracht.

Dat zag ik op dit bijzondere evenement terug in de kata. Judoka die zich optimaal inzetten voor het ontwikkelen van lichaam en geest door het bestuderen van kata met een overweldigende geestelijke kracht. Shin Gi Tai. Daar kan ik alleen maar respect voor uiten en vervolgens overpeinzen hoe ik dit in mijn eigen judo terug laat komen.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Richard de Bijl

  Heel mooi je gevoelens weer verwoordt Sebastiaan.

  Dan denk ik aan het tonen van moed om met een aangepast kata jezelf kwetsbaar opstellen voor een publiek. Doorzettingsvermogen om als je valt jezelf op te rapen. Elke moment kunnen accepteren dat het lichaam of geest je in de steek laat en zoeken naar de mogelijkheden. Een enorme geestelijke kracht.

  Met je bovenstaande eigen woorden.

  Wat zou er gebeurd zijn als jij en Bjorn, waren doorgegaan met de uitvoering te verbeteren van het Nage no kata?

  Wellicht zouden er dan mensen zijn opgestaan en zich dan de blaren op de handen hebben geapplaudisseerd.

  Het knappe van de mensen waar jij nu zo’n bewondering voor hebt is, dat ze zich zowel fysiek als mentaal bij elkaar moeten rapen.

  Daar zit hem dan ook de kneep tussen “deze minder valide mensen” en ons “valide mensen”

  Zij zijn in het stadium gekomen waar KANO JIGORO al een boek over schreef. DE GEEST STERKER DAN DE SPIEREN.

  Het mooie van de judo sport is dan ook om zo te leren/kunnen denken. Wat betekent dat er voor niemand een beperking hoeft te zijn. Als we bereid zijn om elkaar te helpen en zelf niet te gemakkelijk op te geven, zullen we meer uit ons zelf halen.

  Groeten,
  Richard de Bijl

Geef een reactie