Competitieregels: belangrijk of niet

  • Bericht reacties:5 reacties

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van competitieregels. Denk aan het verbieden van ‘leg grabbing’ en afschaffen van kleine scores. Het belangrijkste doel van deze wijzigingen is het judo onderscheidend houden ten opzichte van andere worstelvormen.

Regelmatig ben ik kritisch over de competitieregels. Soms vragen mensen zich af waar ik me mee bemoei, omdat ik zelf geen actief competitiejudoka ben. Laat me dit toelichten.

Verschil randori en shiai

In mijn blog “Randori is een chaos” heb ik geschreven dat randori geen wedstrijd is. Het biedt de mogelijkheid om technieken in vrijheid te oefenen. Daarmee is het een tegenhanger van kata, waar alles volgens bepaalde afspraken wordt uitgevoerd.

Randori kan soms competitie benaderen, maar het belangrijkste doel is altijd leren en groeien. Soms kun je hiervoor beter op lagere intensiteit werken. Men kan inbrengen dat shiai (competitie) ook leren als doel heeft. In de praktijk zijn echter veel mensen gevoeliger voor een medaille en lof.

Wat is de invloed van competitieregels?

De regels beïnvloeden véél.

Competitieregels - Leg grabbing Sebastiaan Fransen en Björn Rauhé
Leg grabbing

Vroeger werd er bijvoorbeeld nog weleens een koka of yuko gescoord met een slecht uitgevoerde beengrijp-actie. Daarna werd de partij tactisch op slot gezet. Tegenwoordig zijn in de regels ‘leg grabbing’ en kleine scores verbannen, waardoor de judoka meer wordt gedwongen tot het maken van een echte werpactie voor een score. Dit is een positieve ontwikkeling.

In judo wordt de tijd voor ne-waza ook regelmatig aangepast in de competitieregels. Als de judoka meer tijd voor grondwerk krijgt, dan wordt dit vaker getraind. Als de tijd korter wordt, dan is het trainen van alleen werptechnieken efficiënter. Daarom zie je het passieve naar de buik draaien veel in (competitie)judo.

Een laatste voorbeeld. Bij Braziliaans jiujitsu leidt het staan van een persoon tijdens ne-waza niet tot een situatie waarbij de deelnemers allebei moeten opstaan en opnieuw vastpakken. De zogenaamde mate-situatie in het judo. De partij gaat gewoon door zonder onderbrekingen. Daardoor zie je veel meer staande passeertechnieken in BJJ. Een effectieve manier van passeren.

De regels beïnvloeden véél.

De relatie tussen randori en competitieregels

De regels hebben dus grote invloed op de competitie. Dit is logisch. Deze invloed is niet beperkt tot competitie. Het vloeit door in randori en judo. Hierdoor wordt het judo in bepaalde aspecten ‘enger’. Effectieve, mooie technieken verdwijnen naar de achtergrond. Bepaalde innovaties uit andere krijgskunsten en vechtsporten kunnen niet groeien in het judo.

Want ondanks dat randori vrijheid nemen is, zijn er afspraken. Al is het alleen maar voor de veiligheid. Het is fijn dat ondanks dat er atemi in judo zitten, er geen traptechnieken worden gebruikt tijdens randori. De uitdaging is het behouden van ‘compleet’ judo ondanks de noodzaak voor afspraken.

Theoretisch kunnen de regels voor randori en shiai totaal verschillend zijn. Bij randori is het opvoedkundige aspect en de veiligheid het allerbelangrijkste.

Bij wedstrijden zijn er ook andere (commerciële) belangen. De krijgskunst moet interessant worden gemaakt voor de sponsoren en Olympische Spelen. Ook de positionering ten opzichte van andere krijgskunsten en vechtsporten speelt mee.

Helaas zien we toch vaak dat in randori de geldende competitieregels van de Judo Bond Nederland worden gevolgd. Voor de competitiejudoka is dit enigszins verklaarbaar. Sommige coaches zijn bang dat de judoka anders bepaalde ‘verboden’ handelingen ook in competitie toepassen.

De competitieregels beïnvloeden dan ook voor een groot deel wat er tijdens de judotrainingen gebeurt. De trainer wil graag zijn judoka optimaal opleiden voor de competitie, ook al is het maar een klein deel van zijn judoka.

Het judo wordt hierdoor armer. Bepaalde, effectieve technieken worden weinig of niet langer beoefend. Gelukkig zitten er nog een kata-guruma en ashi-guruma in het kata, maar zullen we over een paar jaar nog mooie varianten van sukui-nage zien tijdens randori?

Hoe kunnen we het judo completer maken?

Er zijn initiatieven, zoals Freestyle Judo, om de competitieregels af te stemmen op oudere regels. Ook heeft het moderne invloeden vanuit bijvoorbeeld BJJ voor de punten in het ne-waza (grondtechnieken). Hiermee blijf je echter hetzelfde probleem houden. Je kiest alleen een andere invloed.

Ik heb geen perfecte oplossing. Wat voor mij goed werkt zijn de volgende tips:

  1. Train de technieken die effectief zijn en/of een opvoedkundige waarde hebben. Tijdens de training gaat er niets boven een mooie ko-uchi-maki-komi of kata-guruma. Leer de meest efficiënte vormen en pas ze aan de voor de competitiejudoka. Sta de technieken ook toe tijdens examens, mits gecontroleerd uitgevoerd.
  2. Het variëren van de regels in randori. Regelmatig spreken we in onderling overleg af dat alle judotechnieken zijn toegestaan. Natuurlijk voor zover dit veilig is. Het niveau van tori en uke moet toereikend zijn om de technieken gecontroleerd uit te voeren, als je bijvoorbeeld kata-guruma of beenklemmen toestaat. Ook leuk is in plaats van een judōgi een korte broek en t-shirt aantrekken voor randori.
  3. Cross training, het beoefenen van andere stijlen. Doordat deze vaak andere regels hebben, leer je improviseren en aanpassen. Ik haal zelf veel plezier uit het Braziliaans jiujitsu. Je leert heel snel welke technieken goed werken tegen een staande, verdedigende tegenstander. Ook kun je technieken aanpassen, zodat deze een dominante positie op de grond opleveren.

Dit is een korte uitleg met mijn tips. Ik ben benieuwd hoe andere judoka dit onderwerp zien. Zijn er lezers met andere tips voor het bewaren van effectieve technieken, zodat deze niet verloren gaan? Laat het weten in de reacties.

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Michel van Loo

    Ik sluit mij helemaal aan bij de kern van jouw stelling, het Judo wordt ‘armer’
    Commeciele belangen zijn belangrijker dan het het judo zelf! Erg jammer.

  2. Pieter

    Gedeeltelijk mee eens. Bij randori en shiai zal denk altijd gekeken moeten worden naar regels waardoor de judotechnieken optimaal geoefend kunnen worden. Zoals al aangegeven is naar het been grijpen, 1 punt scoren en vervolgens alleen maar afhouden niet echt in de geest van het Judo.

    Daarnaast denk ik dat er in andere worstel/grappling systemen verschrikkelijk efficiente methodes te vinden zijn die voor een deel toepasbaar kunnen zijn in Judo.
    Het zou echter onwenselijk zijn sommige van deze methodes in Judo shiai en randori toe te laten.
    Voorbeeld: low single leg, single leg met running de pipe. Deze methodes kunnen het beste verdedigd worden door een voorovergebogen (worstel)postuur aan te nemen wat in strijd is met de gedachte achter Judo en op zijn beurt weer een hoop Judotechnieken blokkeert.

    Onbeperkt de band pakken en je tegenstander uit de ring duwen is ook een veel toegepaste methode in verschillen stijlen (sumo, pahlavani, alysh, kazakh kuresh).
    Echter dit maakt het meer tot een botsing van kracht tegen kracht wat ook weer in strijd is met Judo idealen.

    kansetsu waza op de benen brengt mogelijk grote risicos qua veiligheid met zich mee wat het ook ongeschikt maakt voor Judo.

    Een simpele oplossing is denk voor judokas om naast Judo ook deel te nemen in trainingen of zelfs wedstrijden in andere worstel/grappling sporten. Op die manier leer je je technieken aan te passen aan andere regels en onder nieuwe omstandigheden daarnaast kan je methodes uit die andere sporten integreren in je Judo arsenaal.

    Urantsetseg Munkhbat is hier een fraai voorbeeld van. Naast wereldkampioen Judo is zij ook wereldkampioen Sambo.

    1. Hi Pieter,

      Leuk dat je reageert! Ik weet dat jij ook meerdere stijlen beoefend, dus jouw reactie is gebaseerd op ervaring.

      Met deze blog wil ik overigens ingaan op de invloed van regels. Het gaat dus niet over de regels zelf. De inhoud van de regels dienen slechts als voorbeelden.

      Fijne dag!

      1. Pieter

        Dit is een korte uitleg met mijn tips. Ik ben benieuwd hoe andere judoka dit onderwerp zien. Zijn er lezers met andere tips voor het bewaren van effectieve technieken, zodat deze niet verloren gaan? Laat het weten in de reacties.

        Ik reageerde op dit laatste stuk van je blog.
        Het is mogelijk om pure Judokas in een broek en shirt randori met elkaar te laten doen maar als er niet een basisidee is van het clinchen dan zal er denk niet zoveel vooruitgang gemaakt worden dan wanneer diezelfde Judokas een
        worstelstraining meepakken met ervaren beoefenaars van deze discipline.

        Ik denk dat het beste is als Judo randori dicht bij de competitieregels blijft en voor het introduceren van andere methodes of het willen testen en behouden van verboden technieken (kani basami, morote gari) kan er getraind worden in sambo, jiujitsu fighting system of andere stijlen.

        In die andere stijlen kunnen technieken zitten die voor een groot deel in strijd zijn met Judo principes en hierdoor niet geschikt zijn. Maar er kunnen ook veel technieken zitten die zeer goed toepasbaar zijn en legaal zijn onder Judoregels.

        1. Ik denk graag minder in stijlen. Wat werkt en sluit optimaal aan bij de judoprincipes? Of het legaal is volgens de competitieregels vind ik minder belangrijk.

Geef een reactie