Je bekijkt nu World Judo Day 2015: Unity

World Judo Day 2015: Unity

  • Bericht reacties:0 Reacties

World Judo Day 2015 Unity Vandaag is het de geboortedag van grootmeester Jigoro Kano. Sinds 2011 is deze dag, 28 oktober, uitgeroepen tot World Judo Day (Wereld judo dag) en wordt dit elk jaar gevierd. Het doel is het promoten van de judofilosofie met bijvoorbeeld demonstraties, proeflessen en gezamenlijke trainingen. Op deze manier kan de spirit van judo worden verspreid over de gehele wereld. Er is een website opgericht met informatie en ter ondersteuning op http://www.worldjudoday.com.

Unity

Elk jaar heeft de World Judo Day een thema. De voorgaande jaren waren de thema’s “respect”, “judo voor iedereen”, “volharding” en “eer”. Dit jaar is het thema “eenheid” (unity). Een prachtig thema natuurlijk, omdat Kano een wereldwijde eenheid heeft gecreëerd met het Kodokan judo. Op dit moment judoën volgens de cijfers van de IJF meer dan 20 miljoen judoka over de gehele wereld! Bij de IJF zijn zo’n 200 nationale judobonden en 5 continentale bonden aangesloten.

Neil Adams, tweevoudig Olympische zilveren medaillewinnaar, formuleert het mooi. De eenheid is inherent aan judo en sport in het algemeen.

“Eenheid gaat over het bij elkaar brengen van mensen. Judo en sport in het algemeen is hiervan een onbewuste, onzelfzuchtige uiting. Mensen worden verenigd, die in andere situaties en omgevingen elkaar nooit hadden ontmoet of geïnteracteerd, krijgen een kans om vrienden te worden, rijker te worden van elkaars ervaringen en levensverhalen. Eenheid is mogelijk. Judo en zijn verhaal is hiervan een prachtig voorbeeld.”

Jita kyōei

Tijdens het ontwikkelen van judo benadrukte grootmeester Jigoro Kano reeds het creëren van eenheid in zijn judoleer. Hij formuleerde twee belangrijke principes. Seiryoku zen’yō en jita kyōei. Seiryoku zen’yō betekend “maximaal resultaat met minimale inspanning” en jita kyōei kan worden uitgelegd als “wederzijdse welvaart voor zichzelf en anderen” of “jij en ik schitteren samen”. Vooral het principe jita kyōei benadrukt perfect de eenheid die Jigoro Kano voor ogen had met het judo. Dit blijkt ook uit een citaat van Kano uit het boek Judo Memoirs (pag. 15).

“Door het judo te stichten, had ik mijn eigen systeem van lichamelijke en geestelijke training opgezet. Het kwam me voor dat ik deze kennis niet voor mezelf moest houden, maar dat ik het moest onderrichten aan anderen, over de hele wereld.”
Vertaling door Mitesco.

En wat nu…

World Judo Day 2015 UnityWat hebben we hiervan bereikt als judoka? Judo heeft zich verspreid over de gehele wereld, maar hoeveel judoka verdiepen zich in de judoprincipes? Is judo “meer dan een sport”, zoals mooi wordt vermeld onder het logo van de Europese Judo Unie? Zijn we een eenheid als judoka of allemaal individuen die gewoon lekker sporten, een gouden medaille ambiëren of een hogere dangraad verlangen?

Ik geloof dat het judo steeds meer ontwikkeld in lijn met het oorspronkelijke doel. De ontwikkeling van lichaam en geest voor wederzijdse welvaart voor zichzelf en anderen. Steeds meer judoka raken bekend met het gehele judo dat zich niet beperkt tot een paar levenloze zelfverdedigingstechnieken en wedstrijden. Deze groep beoefend niet slechts een sport, maar volgt een weg.

Wij ervaren de rijkheid van het judo. Wij streven naar eenheid van lichaam en geest. Wij trainen om beter te worden. Voor onszelf, en voor de anderen. Wij respecteren onszelf en de ander. Wij smijten elkaar niet op de grond, maar helpen elkaar overeind. Wij trainen niet alleen in de dojo, maar altijd en overal. Wij beperken ons niet tot onze eigen welvaart, maar kijken naar het grotere geheel zonder grenzen. Wij vormen een steeds grotere eenheid, zodat wij samen schitteren.

Loesje evolutietheorieHet is een mooie gedachte om vandaag bij stil te staan. Ik las van de week een poster van Loesje met de tekst “Dus volgens de evolutietheorie was vroeger niet alles beter”. Het is toch mooi als wij judoka het werk van Jigoro Kano voortzetten, zodat het judo inderdaad evolueert en zich aanpast aan de ontwikkelingen van deze tijd. Dat het judo verder uitbreid. Door het aantrekken van nieuwe judoka en doordat alle judoka beter bekend zijn met de principes van het judo. Zodat we inderdaad een eenheid vormen in harmonie en vrede over de gehele wereld.

Wat betekent eenheid voor jou? Ga je iets doen voor World Judo Day? Laat het achter in de reacties.

Geef een reactie