Je bekijkt nu Do. Or do not. There is no try.

Do. Or do not. There is no try.

  • Bericht reacties:0 Reacties

Gisteren verscheen het nieuwe JBN Magazine dat elk kwartaal aan ruim 40.000 leden wordt verstuurd. Met veel trots kan ik zeggen dat mijn artikel over mijn leraar Richard de Bijl is geplaatst. Het is een mooie afsluiter van het jaar en een prachtige erkenning.

Ook de reacties op Facebook, mijn blog en op de tatami zijn erg leuk. Mijn blogs hebben zelfs andere mensen geïnspireerd te starten met een eigen blog. Inmiddels is mijn website meer dan 10.000 keer bekeken. Misschien niet veel vergeleken met mijn voorbeelden zoals The Budo Bum en Mitesco, maar ik kijk met genoegen terug op het afgelopen jaar.

Het was namelijk een grote stap voor mij. Jarenlang liep ik rond met het idee, maar was ik bang voor het delen van mijn kennis. In het proces van het starten met deze blog heb ik een hoop lessen geleerd. Deze lessen zijn voor meer mensen interessant, daarom deel ik ze graag via deze blog.

Do. Or do not. There is no try.

In Star Wars zegt de wijze Yoda: “Do. Or do not. There is no try.” Dit is de belangrijkste les. Veel uitdagingen kunnen worden voltooid door simpelweg doen. Je kunt eeuwig blijven twijfelen, maar begin gewoon en leer gaandeweg.

Do. Or do not. There is no try. (Yoda)

Grootmeester Kano zei: “Overweeg volledig, handel vastbesloten.” Denk goed na vooraf, maak een keuze en ga er volledig voor. Breng seiryoku zen’yō en jita kyōei in de praktijk. Richt je energie niet alle kanten op door te blijven malen over een keuze. Neem een besluit en richt vervolgens alle energie op bijdragen aan wederzijdse welvaart voor jou en anderen.

Focus op een sportmindset

Tijdens de cursus tot judoleraar, –trainer en –coach werd ik geattendeerd op SportMindset.nl. Het gaat erom dat je focust op je eigen ontwikkeling en niet op het resultaat.

Als ik gelijk zo goed wil schrijven als Arnon Grunberg of lesgeven als Richard de Bijl, raak ik snel gedemoraliseerd. Maar ik zie ze nu als voorbeelden om van te leren. Ondertussen word ik door te blijven doen (= oefenen) steeds beter. Met kleine stapjes. Niet focussen op de bestemming, maar de weg.

Op deze wijze zijn fouten niet erg. Je leert van fouten maken. Je bent op weg naar een hoger doel, continu verbeteren. Zoals Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp, het formuleerde: “Ik heb niet gefaald. Ik heb enkel 10.000 manieren ontdekt die niet werken.” Michael Jordan zegt het ook mooi in de onderstaande commercial.

Release early, release often

Ik werk ook in de wereld van de ICT. Daar is het sneller op de markt brengen van nieuwe technologie een trend. Zoek bijvoorbeeld op Scrum. Als je een product sneller en vaker vrijgeeft, krijg je eerder feedback van gebruikers. Vervolgens kun je bijsturen.

Dit voorkomt dat je twee jaar in een donkere kelder mooie technologie ontwikkelt die niet aansluit op de wensen van de klant. Hopelijk leest de overheid mee…

Op dezelfde wijze had ik eerst een heel boek kunnen schrijven. Vervolgens geef ik het uit en blijkt dat ik over de verkeerde onderwerpen schrijf of op een toon die mensen niet bevalt. Echter een klein artikel schrijven kost weinig tijd en ik ontvang direct reacties van lezers, zodoende kan ik de feedback in volgende artikelen meenemen.

Het is een kleiner risico. Een boek publiceren kan een grote, spannende stap zijn. Wellicht zo’n grote stap dat je het niet durft. Echter, een klein stukje op Facebook publiceren is voor meeste mensen een overbrugbare stap. Vervolgens kun je een groter artikel schrijven, een blog starten en uiteindelijk een boek publiceren.

Overigens is het boek vooralsnog slechts een voorbeeld! 😉 Dit principe kun je op veel zaken toepassen. Bijvoorbeeld eerst een week lang elke dag een minuut mediteren. Dit kan iedereen met enige ruggengraat volhouden. Vervolgens bouw je het langzaam uit met elke dag een minuut langer.

Tot slot

SPFransen.nl Ik heb nog veel meer geleerd van deze blog, maar dit zijn de belangrijkste lessen. Mijn angsten voor afwijzing heb ik van mij afgezet en ik ben simpelweg begonnen met korte stukjes op Facebook.

Vervolgens ben ik met kleine stapjes vooruitgegaan, totdat ik genoeg moed had voor het starten met deze blog. Daarbij heb ik de nodige fouten gemaakt, waarvan ik heb geleerd.

Door het maken van de microstapjes, heb ik ook steeds reacties ontvangen van lezers. Met deze feedback kan ik steeds betere artikelen delen en leer ik nog steeds. Dat doe ik met veel plezier omdat ik niet focus op het resultaat, maar op het continu ontwikkelen van mezelf.

Ik wil dan ook nog lang doorgaan en mijn kennis en ervaring blijven delen. Het inspireren van mensen met judo tot bewust leven. Samen wandelen over een levenslange zachte weg en leren van elkaar. Het perfectioneren van de eigen persoon voor een betere wereld, jiko no kansei.

Hopelijk kunnen jullie iets met mijn lessen voor het verwezenlijken van een idee, droom of wens. Of misschien is het een bevestiging van wat je al wist. In ieder geval veel succes! Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. 

Geef een reactie